Български
Array
История и Туризъм
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И ОКОЛНОСТИТЕ
МУЗЕИ » ПЕЩЕРИ » АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ И ОТКРИТИЯ » ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ И ЦЪРКВИ » ПРИРОДНИ РЕЗЕРВАТИ » ЗАЩИТЕНИ МЕСТНОСТИ » КУРОРТИ

Подробни библиографски справки и филми за любознателните, които желаят да научат много повече за този живописен край на България...

Маршрути, описание и детайли отн. пещерата
Кликни картинката...

H епосредствено над извора Клептуза започва планината - с девствените си гори и кристално чистия въздух. Тъй като туризмът е добре развит в този район, обособени и маркирани са екопътеки, водещи към по-високите места...

◤ ПЕЩЕРАТА ЛЕПЕНИЦА сe намира в Западните Родопи, под връх Сютка (2,185 м), на 10 км югозападно от град Ракитово и на 11 км южно от Велинград. Дълга е 1,525 м и се намира на 975 м надморска височина, с денивелация 10 м. До пещерата има достъп от Ракитово и от Велинград.

Разположена е на три етажа:

 • Третият етаж е сух, но недостъпен
 • На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две
 • Долният (1-и етаж) е с дължина 273 м, и през него тече подземна река.

Пещерата е богата на сталагмити, сталактити и сталактони, и е изключително красива. Тук са открити впечатляващи пещерни бисери, които днес могат да бъдат видени в Природонаучния музей в София.

За да изследват Лепеница и пещерите около нея, през 1930 год. жителите на Ракитово създават първия клон на Българското пещерно дружество - София. Още преди това (през 1925 и 1927) като ръководител на Царските природонаучни музеи, акадeмик Иван Буреш (1885-1980) провежда биоспелеологични изследвания там. През 1931 г. около 400 метра от пещерата са изследвани и картирани. Oрганизирани ca и още експедиции, но пълното картиране и изследване е направеано едва през 1973 год.

Пещерната фауна е изключително богата и интересна. Досега са известни 24 вида животни, от които 6 са категоризирани като троглобионти (живещи единствено в пещери) В Лепеница живеят 6 вида прилепи, a вътре температурата е около 10℃.

След като повече от 50 години е била недостъпна за туристи, в момента пещера Лепе- ница е туристически обект, и е обявена за природна забележителност през 1960 г.

В нея се влиза само с водач и специална екипировка, на групи не повече от 10 души. Движението вътре се осъществява само по строго определени маршрути, забранено е пушенето, употребата на алкохол и упойващи вещества, както и пипането и чупенето на пещерните образувания.

◤ КРЕПОСТТА ЦЕПИНА[1] (или по-точно онова, което е останало от нея) се намира на едноименния конусовиден връх в покрайнините на село Дорково, на около 17 км от Велинград. Оградена от три дерета, тя е достъпна единствено от юг, където някога се е разполагал същинският град.

Предполага се, че Цепина е построена през IX в., макар че първото писмено сведение за нея е чак от 1220 г. През XI в. бива завладяна от византийците, но при управлението си цар Калоян я освобождава и назначава сина на сестра си Тамара Алексий Слав за управител на Родопите със седалище в Цепина. Територията на самата крепост обхващала 25 декара площ, обградена от масивни външни стени. В най-високата част на хълма се разполагали цитаделата и владетелският замък, укрепени с вътрешни стени. В низините пък се разпростирал същинският (външен) град.

Една легенда разказва, че през 1206 г. Слав сключва брак с 13-годишната дъщеря на латинския император Хенрих (Анри) Фландърски, Маргарет–Изабел. Виждайки бъдещия си дом, невръстната девойка възкликва на френски, че вероятно той ще се превърне и в нейн гроб. Считайки непонятните слова на снаха си за благословия, посрещналата я на вратата царица Тамара на свой ред отвръща: „Амин, дай Боже!“, и като че ли орисва съдбата ѝ.
Само няколко месеца по-късно младата невеста се поболява и приключва земния си път. По нейно желание е погребана на съседния връх Къркория, където приживе прекарвала по-голямата част от времето си в разходки и съзерцание, и където слънцето най-напред озарявало с лъчите си.

Година по-късно почива и цар Калоян, и Алексий Слав се обявява за независим владетел. През 1208 г. получава титлата „деспот“ от император Хенрих, а през 1212 премества столицата си от Цепина в Мелник. Така - останала без пряка защита - твърдината се превръща в привлекателна вражеска плячка и през 40-те години на XIII в. е завладяна от никейците.

За щастие, при царуването си Михаил II Асен успява да възвърне Цепина в пределите на Втората българска държава, където остава до самия й край – нашествието на османците през 1373 г.

Сред най-добре съхранените (и реставрирани) днес руини в Цепина, които привличат интереса на десетки хиляди туристи, са основите на 3 църкви и 4 дълбоки водохранилища, вътрешните и вън- шните крепостни стени, както и основите на цитаделата. Последните няма как да сбъркате, тъй като над тях е скован дървен навес и се развява българското знаме.

В една от църквите са намерени 2 мраморни олтарни релефа, изобразяващи апостолите Петър и Павел. Днес те са изложени в Ермитажа, Санкт Петербург.
А дарствената грамота (сигилий) на Алексий Слав до мелнишкия манастир `Света Богородица` - в която за първи път се споменава Цепина - се съхранява в aтонската Cвета гора. Напоследък крепостта Цепина придоби популярност и поради откритите вкаменени останки от мастодонти (виж по-долу).
Така през 1990 г. местността е обявена за природна забележителност, и впоследствие възниква идея тя да бъде оформена като плиоценски парк (виж по-долу) с туристическа, научна и образователна цел. От лятото на 2012 строежът вече е в ход, а проектът предвижда да включва път до палеонтологичното находище, изграждане на музей и сграда с изложба, хижа Цепина (в подножието на върха, където се помещава музейна експозиция с материали от археологическите разкопки и проучвания) и разбира се - крепостта Цепина.

Маршрути, описание и детайли отн. пещерата
Кликни картинката...

◤ ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА се намира в планината над град Батак, на 5 км от гр. Пещера и на 42 км от Велинград. Трудно е достъпна, но въпреки сравнително малкия си размер - само 145 м дълга - е толкова богата на сталактити (над 8,000!), сталакмити, сталактони, драперии, че ще останете възхитени от прекрасните ѝ ледникови форми!

Във Вълшебната зала, сред снежнобели драперии, с изпъстрен като сребро блестящ под и синтрови езерца се е приютила Снежанка в очакване на своя принц. Тук са и джуджетата, застинали в захлас. В бялата мраморна кухина, водните капки са сътворили хиляди снежнобели сталактити, ресни, окаменени медузи, сребърни свещници и кули, и много други причудливи форми.

Намерените в пещерата артефакти сочат, че около 600 год. пр. Хр. е била обитавана от древните траки. След това е забравена за дълго... До 3-и януари 1961 год., когато пещерските туристи и изследователи Борис Ефтимов, Генчо Коцев и Жоро Златарев я откриват. Очаровани от снежнобялата ѝ красота, те я наричат Снежанка. Kлип за пещерата (3:04)

Cертифицирана e от БTC под №37 в списъка на 100-те национални исторически обекти на България.  На място са осигурени професиoнaлни екскурзоводи.

ПАЛЕОНТОЛОГИЯ.  ПЛИОЦЕН [2] ▸ ГЕОЛОЖКАTA ЕПОХА 5 МЛН. ГОДИНИ НАЗАД!

Официалното откриване на 19.09.2013

◤ ПЛИОЦЕНСКИЯТ ПАРК-МУЗЕЙ в село Дорково e на 20 км от Велинград, община РакитовоРепортаж за общината...
Паметници, природни резервати, туризъм, интересни факти 8:48
, представлява палеонтологичен музей, в който са събрани древни находки от Плиоцена, открити в близката местност `Илин кладенец`. Находището е най-голямото, познато на учените, струпване на кости от над 30 вида животни на едно място.
Открити са над 600 кости на 15 кв. метра площ, което го определя като най-голямото палеонто-логично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. To дава началото на плиоценската геоложка епоха в Източна Европа.

Музеят е тържествено открит на 19 септември 2013 от Президента Росен Плевнелиев, а научни консултанти на обекта са проф. д-р Николай Спасов, д-р Георги Марков и Велизар Симеоновски (художник-анималист, виж по-долу).

ИСТОРИЯ НА МУЗЕЯ

За първи път внимание върху изкопаемите останки е обърнал местният учител Манол Чолев през 30-те години на 20-и век. В началото на 80-те години геолози от фирмата `Редки метали` преоткриват фосилното находище край с. Дорково. Първата палеонтологична експедиция е организирана от академик Тодор Николов през 1984 заедно с геолози от Софийския университет `Св. Климент Охридски`.

В периода 1985 - 1987 години се провеждат българо-френски разкопки, които са организирани от Националния природонаучен музей при БАН с участието на Националния музей по естествена история в Париж. Инициативата е на проф. Николай Спасов, а научен ръководител на експедицията е професор Ербèр Томà от Collège de France. Разкопките са продължени през 1985 г. от проф. д-р Николай Спасов.

След 3-годишно проучване на находището стигат до извода, че това е най-богатото находище на останки от овернски [3] мастодонт в света, и едно от най-богатите ранноплиоценски находища на вкаменени животински останки в Европа.

Учените предполагат, че голямото струпване на кости се дължи на природно бедствие, унищожило цяло стадо овернски мастодонти край брега на древна река. По-късно съобщават, че в този район са живели девет архигрупи бозайници. Част от находките са изпратени във Франция за реставрация и консервация, и по-късно отново върнати в България.  Находището е обявено за природна забележителност на 31 януари 1990 година.

Идеята за създаване на палеонтологически музей принадлежи на професор Ербèр Томà по време на българо-френските палеонтологични разкопки през 1987. Първоначалната инициатива за подготвяне на този проект е на Стоян Йотов от сдружение Природа назаемПрочети за сдружението... от 2008 г.

Проектът за палеонтологичното находище е започнат през 2010. На 25 септември 2012 е направена първата копка по проект «Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в общ. Ракитово чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково», като туристическа атракция и приобщаване на културния паметник `Крепост ЦЕПИНА`.

ФОСИЛНИ ОСТАНКИ  (ВКАМЕНЕЛОСТИ)

Фрагмент от горна челюст  
с кътници на мастодонта ☛
При проведените експедиции са открити останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида гръбначни животни - над 600 кости на едри бозайници: мастодонти, трипръсти коне (хипариони), древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници.
Открити са два вида маймуни - мезопитек (mesophithecus) и долихопитек (Dolichopithecus ruscinen- sis).  И двата вида са от групата на колобусите.

Палеоорнитологът проф. д-р Златозар Боев е открил и костни останки от един нов род и два нови вида за науката птици:

 • Pодопски глухар (Tetrao rhodopensis), който е най-древният представител на семейството на глухарите;
 • Hов род и вид езерна патица - плиоценска балканска патица (Balcanas pliocaenica), и неус- тановен вид дребна кокошова птица от подсемейството на яребиците.

Палеонтологичното находище край с. Дорково е уникално не само с големия си брой находки от овернски мастодонт, но и с голямото им разноообразие. Има останки, както на възрастни, така и на млади животни, а също и на малки мастодонтчета с млечни зъби.

ДИОРАМА «ФАУНАТА И ПРИРОДАТА КРАЙ ДОРКОВО И НА БАЛКАНИТЕ ПРЕДИ 5 МИЛИОНА ГОДИНИ» [4]
Обиколка на музея
02.01.20144:02

  С оригинално озвучаване ☛

Музейната сграда е дело на архитект Явор Йорданов по идея на генералния консул на Р България в Чикаго (2014-2018) - Симеон Стоилов. Тя е с цилиндрична форма, изградена е от метал, и има стъклен купол с площ от 300 кв. м.

В центъра на залатa е поставена скулптура на овернски мастодонт от рода Anancus arvernensis с височина 3,90 м. До него се намира скулптура на изкопаемата маймуна долихопитек (Dolicho-pitecus ruscinensis). Те са дело на скулпторите Ивайло Аврамов и Теодор Нанев, с участието на художника-анималист Велизар Симеоновски. Научни ръководители при създаването им са проф. д-р Николай Спасов и д-р Георги Марков.

До скулптурата на мастодонта е разположен гигантски бивник на борсонов[5] мастодонт (Mammut borsoni), намерен в кариерата за пясък при с. Генерал Инзово, област Ямбол. Той е възстановен от Георги Илиев от регионалния исторически музей в Ямбол.

Представена е възстановка на научни разкопки с истински кости, които са намерени това място, витрини с уникални вкаменелости - фрагмент от небце с кътници, и бивник от овернски мастодонт (Anancus arvernensis), кучешки зъб на доплихопитек и части от раменни кости на плиоценска балканска патица и на родопски глухар.

Изложени са и илюстрирани табла с научни текстове подготвени от проф. д-р Николай Спасов, проф. д-р Златозар Боев, д-р Георги Марков и д-р Латинка ХристоваПрочети за нея... от Националния природо-научен музейПрочети интересната история на музея... при БАН. Сградата на музея е обявена за Сграда на годината '2013.

Природата около Дорково през епохата на плиоцена е изобразена чрез 10-метрова пейзажна диорама[4] Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години, която е нарисувана от художника-анималист Велизар Симеоновски (от Музея по естествена история, Чикаго), с научен консултант проф. д-р Николай Спасов (директор на Националния природонаучен музей).

На диорамата са представени...
Изкопаема маймуна Долихопитек Dolichopitecus ruscinensis, ранноплиоценска мечка Ursus boecki, pодопски глухар Tetrao rhodopensis, изкопаема сърна Procapreolus, изкопаем тапир Tapirus arvernensis, двурог плиоценски носорог Stepharnochinus megarhinus, мастодонт на Борсън Zygolophodon, изкопаема маймуна Мезопитек Mesopithecus, стадо хипариони, стадо овернски мастодонти Anancus arvernensis, рододендрон Rhododendron, магнолия Magnolia.

Монтирана е озвучителна техника, която възпроизвежда звуците, издавани от животните през онази далечна епоха, и чиито останки са намерени в палеонтологичното находище.

ЧАСТ ОТ ГАЛЕРИЯТА НА МУЗЕЯ • ФРАГМЕНТИ ОТ ДИОРАМАТА И ЕКСПОНАТИ
До плиоценския парк се достига лесно от курортите ВЕЛИНГРАД и ЦИГОВ ЧАРК по асфалтиран път. В близост до музея се намират крепостта ЦЕПИНА (вж по-горе) и туристическият информационен център ЦЕПИНА.  Рaботното време на музея е 10:00 ~ 19:00 без почивни дни.
◤ БИОСФЕРЕН РЕЗЕРВАТ МАНТАРИЦАФилм на К. Методиев за флората и фауната на резервата

12.06.20133:19

Е разположен на 8 км южно от с. Ракитово, и надморска височина 1200-1900 м. Обявен e за природен резерват през 1968 година с цел да бъде съхранено растителното и животинското разнообразие и богатство на територията. В близост е и резерват Беглика - до язовир Голям Беглик около Батак (виж по-долу).

◤ БАТАК • ИСТОРИЯ, ПАМЕТНИЦИ, МУЗЕИ, ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Град Батак се намира в планински район, на 1,036 м надморска височина в долината на Стара река, по двата ѝ бряга. Разположен е в котловина, заобиколена от всички страни с хълмове "бърда" 100~200 м над равнището му (Петрово бърдо, Кънева борика, Царюв комин, Кадино бърдо, Свети Георги, Пискилива скала, Галагонката и Бучете), а над тях се издигат върховете на Баташката планина, която на запад граничи с Чепинска река, на юг - с Доспатска река и яз. Доспат, на изток - с река Въча, на север - с Тракийската низина. Тук се намира най-голямата защитената местност в общината Баташки снежник (1,054 ха), a недалеч от града са и едни от най-високите върхове в Родопите - вр. Баташки снежник (2,082 м) и вр. Голяма Сютка (2,186 м).
Батак отстои на 15 км по асфалтиран път от гр. Пещера, на 35 км от Пазарджик и на около 55 км от Пловдив. На 15 км от Ракитово и на 27 км от Велинград.

Баташките околности са обитавани от най-древни времена, доказателство за това са откритите археологически обекти: развалини на многобройни (близо 20) тракийски, римски, византийски и славянски крепости, над 10 черкви и манастири, тракийски могили, римски мост и др. Според някои истор. паметници, най-вече според живото предание, първото име на тогавашното селище било БАТЕВО (от брат, или от бате), вероятно наречено така от самите бежанци избягали от поробителите, или от насила потурчените техни братя от селата в Чепинската котловина.

Настоящото си име селището получава по време на турското робство. Предполага се, че поради трудното за османските поробители произнасяне на името Батево - то било сменено на Батак (в превод от турски „кал“), по причина на езерото, което се намира в близост от северозападната му страна. Езеро, което селяните наричали «блато», а турците «гьол» или «батак», защото по-голямата му част била покрита с преплетени над водата корени, обраснали с шавар, папур и трева, където мнозина, които не познавали местността, са пропадали с конете си и са потъвали на дъното му.

● Историческият музей в Батак е създаден през 1956 г. като научен културен институт, осъществяващ държавната политика по опазването на историческите и културни ценности и развитието на музейното дело в община Батак. Заведен е под №38 от 100-те Национални туристически обекти в списъка на Българския туристически съюз (БТС).
Към страницата на музея...

Музейният комплекс обхваща:

Централната сграда, в която са представени снимков и документален материал, оригинални културни ценности от Античността, Средно- вековието, Възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война 1877-1878, както и следосвобожденския период. В приземния етаж е разположена крипта на комунистическите партизани от Батак.

Шаровата къща, в която е разположена музейната галерия Борис Шаров, е архитектурно-историческа културна ценност от епохата на Възраждането. Галерията е утвърдено културно средище, където се срещат миналото и настоящето - във временни изложбиВиж интересната пътуваща изложба
ГЛАГОЛИЦА и ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ
aвтор Павлин Петров15:49
, организирани от ИМ-Батак.

Балиновата къщаРепортаж на БНТ2 3:19 е архитектурен и исторически паметник на културата от 1968 г. Тя е образец на традиционната баташка архитектура. Уредената в нея изложба представя традиционната народна култура: бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани - от края на 19-и и първата половина на 20-и век.

● Църквата-костница Света Неделя e най-старата църква в града, както и една от най-старите в областта. Построена е през 1813 г. на мястото (парцел по днешната лексика) на Тодор Балинов (кмет на селото по това време), дарено от него специално за построяването й. Издигната е за 75 дни от батакчани. В храма службите се изпълнявали на черковнославянски език, докато навсякъде в другите черкви било позволено да се служи само на гръцки език.

Старата църква-костница Света Неделя (1813) с мощите на Светите мъченици Цървата Успение Богородично (1912)


16.05.2011 • Тържествената подготовка на Първото прославление на канонизираните на 03.04 същата година баташки мъченици за Светии на Българската православна църква и на Вселенското православие.
След клането през 1876 гoдина църквата става недействаща и е била превърната в музей-костница, функция която изпълнява и до ден днешен. Със специално решение, на 3-ти април 2011 година Светият Синод на БПЦ обявява за Свети Новомъченици българите, загинали в баташкото клане. Историята е запазила много от имената им: зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев Керелов, жив опечен на клада, избитите Иван, Илия и други - изписани на паметната стена в музея в Батак.

Църковното прославление - службата, на която за първиви път почитат паметта на Светците - е отслужена на 17-и май 2011 год. от митрополит Николай Пловдивски.

В церемонията вземат участие членовете на:
Светия Синод, както и гости от Вселенската, Александрийската, Антиохийската, Московската, Сръбската, Румънската и Грузинската патриаршии, и от Кипърската, Еладската (Гръцката), Полската, Албанската и Чешката архиепископии.

От тогава насам паметта на Светите Мъченици официално бива почита- на на всеки 17 май, а мощите им са поставени за поклонение на специ- ален подиум в изработена дърворезбена позлатена рака (църковната дума за саркофаг).

● Църквата Успение на Пресвета Богородица: нейните основи са положени през 1912, и е построена по проект на чешкия архитект Йосиф Шнитер. В околностите на града са разпръснати и множество малки параклиси.

● Язовир Батак и Местността-курорт Цигов чарк са разположени в Западните Родопи, на 7 км от Батак и 19 км от Велинград. Идеално място за отдих по всяко време на годината. Самият курорт разполага с добра леглова база от всички категории, с много заведения и ресторанти. Водите на язовира дават прекрасни възможности за водни спортове и риболов.

● Местността Широка поляна се намира в северозападната част на Западните Родопи, на 1500 - 1700 метра надморска височина. Характерният за Родопите релеф - редуване на горски масиви с обширни поляни, създава отлични условия за формиране на добри дивечови запаси. Там сe намират и язовирите Широка поляна и Тошков чарк, предлагащи отлични условия за риболовен спорт и пълноценен отдих.

● Местността Беглика заема така наречената Беглишка заравненост в централната част на Западните Родопи със средна надмoрска височина 1700 м. Живописният планински пейзаж привлича много туристи, а язовирите и кристално бистрите реки предлагат чудесни условия за риболов. Богатото дивечово разнообразие от елен, сърна, глухар, дива свиня, благоприятства развитието на ловния туризъм.

Язовир Батак и Цигов чарк
В местността Беглика се намират и двата резервата, които са под закрилата на ЮНЕСКО:
1) Беглика (заедно с язовира Голям Беглик) с площ 415 хектара, обрасла с вековни иглолистни дървета, и 2) Дупката - природен феномен с разнообразна флора и фауна.

☚ Паметниците над Батак, кръстът под тях и православният параклис (дясно по-долу) сa издигнати през 2007 година.
Язовир Беглика през зимата

В линковете:

 • Исторически ТВ-предавания и документални филми ☛ YouTube...
 • Библиографски справки ☛ Wikipedia...
➤ От Пещера до Дорково

ФИЛМ НА БНТ229:22 ☛ Публикуван на 09.02.2015

ДРЕВНИ, СРЕДНОВЕКОВНИ И ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ И ОКОЛО СЕЛИЩАТА В БЛИЗОСТ ДО ВЕЛИНГРАД...

 • Пещера

  • Древнaтa крепост ПЕРИСТЕРА е от епохата на тракийските беси (около 5-и век) - оттам произлиза и днешното име ПЕЩЕРА...
  • Историческият музей...
  • Пещерата СНЕЖАНКА (виж най-горе в началото).

 • Брацигово

  • Историческият музей, с единственото запазено до наши дни оригинално черешово топче от Априлското въстание и знамето на въстаниците. Той е записан под №70 в класификацията на 100-те Национални туристически обекти в България (БТС).  В музея е поместена и съвременна картинна галерия...
  • Църквата ЙОАН ПРЕДТЕЧА, с най-високата православна камбанария на Балканския полуостров, построена през 1884-1886 г. от майстор Иван Драгов, с височина 35 метра...
  • Мемориалната алея АПРИЛЦИ, вкл. мястото на кладата, където войводата Васил Петлешков, след страшни мъчения, е бил жив изгорен от турците след неуспеха на Априлското въстание 1876 год.

 • Ракитово

  • Древните крепости и светилища ЦЕПИНА и КУЛАТА от времето на бесите (4-6 век). В Кулата е била построена най-високо разположената в България християнска църква - базиликата Николица (1300 м над морето), където са открити и стенописи от 12-и век - в момента в процес на реставрация...
  • Часовниковата кула - емблемата на Ракитово - построена през 1872 година, и до днес работеща без да спира...
  • Мемориалната алея АСЕНЕВЦИ с бюстовете на всички владетели, царе и велики българи, защитавали и съхранили българщината в този край...
  • Пещерата ЛEПЕНИЦА (описана по-горе в началото на статията)...
  • Природен резерват МАНТАРИЦА (описан по-горе + клип)...
  • Връх СЮТКА.

 • Дорково

  • Плиоценският парк-музей «5 МИЛИОНА ГОДИНИ НАЗАД» (описан по-горе + клип)...
  • В близост е и крепостта ЦЕПИНА (м/у Ракитово и Дорково)- стожер на ранното християнство от 4-6 до 13-14-и век, паднала под турско иго след 9-месечна обсада (подробно описана по-горе).  Интересни документи и експонати можете да видите в историческия музей, намиращ се в близост до крепостта.

➤ Апостолите на Априлското въстание БНТ1 ☛ Предаването ИСТОРИЯ.BG
20.04.201556:22
➤ BATAK - А VALLEY OF SAINTS  (sound in English)

ФИЛМ* НА СТЕПАН ПОЛЯКОВ (сценарист и продуцент)33:33 ☛ Публикуван на 16.11.2013

БАТАК - ДОЛИНА НА СВЕТЦИТЕ  ●  BATAK - А VALLEY OF SAINTS

◤ Джеф Гроувз (Jeff Groves), музикант от Тексас, случайно научава за

aмерикaнския кореспондент на лондонския вестник Daily News Дженюариъс Алойшъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan), oписвал и в други европейски вестници страшните зверства на турците при потушаване на Априлското въстание (вкл. и трагичната участ на Батак).

По-късно е отразявал Руско-турската война 1877-1878 год. като военен кореспондент към руската войска редом до `Белия` (наричан така заради белия кон, който яздел) генерал Скобелев във всичките им сражения. След победата на Русия присъства и на подписването на Сан Стефанския мирен (предварителен**) договор.

Джанюариъс Макгахан има намерение след края на войната да отпътува за Берлин, за да отрази мирната конференция между Османската империя и Великите сили, но се разболява от тиф. Умира на 9 юни 1878 г. (33 гoдишен) в Цариград. Погребан е в гръцкото гробище в присъствието на дипломати, военни кореспонденти и генерал-лейтенант Скобелев.

Пет години по-късно по нареждане на ген. Филип Шеридан, военен министър по онова време, военният кораб „Паутхатън“ пренася тленните останки на журналиста в Съединените щати, и го препогребат в родния му град Ню Лексингтън (New Lexington, Ohio).


През 1978 г. България подарява на САЩ един бюст-паметник, създаден от скулптора Тодор Първанов, и той е поставен на гроба му в Ню Лексингтън (копие е поставено и в Батак). На паметника е изписано...

МAKГАХАН – ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ


България тачи паметта на Макгахан заради ролята му в извоюването на българската независимост. На негово име са кръстени улици в София, Пловдив, Варна, Панагюрище, Пещера и други градове на страната.

Българите в щата Охайо, жители на Ню Лексингтън и наследници на Джанюариъс Алойшъс Макгахан провеждат от 1978 г. насам ежегоден фестивал в негова памет и поднасят цветя на паметника му.

◤ Джеф пристига в България, тръгва по следите на историческите документи, среща се с уредници на музеи и различни хора, и разказва за миналото и настоящето на този райски кът в Родопите.

* Жалко, че този филм е озвучен само на английски. Aко беше преведен или надписан на български, би достигнал до повече родолюбиви българи. Въпреки това е много интересен и доста неща можете да научите и видите.  Поздравяваме създателите, и приятно гледане!
** Защо подписаният договор (някои изследователи дори твърдят, че не е наречен Договор, а нещо като споразумение) е озаглавен ПРЕДВАРИТЕЛЕН, и никога по-късно не е бил преподписан като нормален?  В онова време подла роля изиграва Великата Британия, която внася разкол м/у подписалите таен договор Русия, Германия и Австро-Унгария - известен като Съюз на тримата императори. Така се стига до момента последните да обвинят Русия, че е нарушила същия този договор, и...
Подробности на ➤ https://bg.wikipedia.org/wiki/Санстефански_мирен_договор
➤ Освободителите на България

ФИЛМ НА ПЛАМЕН ПЕТКОВ*1:08:08 ☛ Публикуван на 26.01.2013


Освободителите на България е двусериен филм, про- дължение на 10-серийния му филм Българите, и е представен премиерно по Нова телевизия на 6-и септември 2008 год.

Във връзка с годишнината от Освобождението на България от османско иго - през 2009 година българските общности по света организират премиери на лентата в Париж, Ню Йорк, Атланта, Бостън, Сан Диего и в други градове от Европа и Америка.

Наред с другите събития,
във филма става дума и за активната дейност на американския журналист Дженюариъс Макгахан (линкът в дясно на този), който като специален военен кореспондент на лондонския вестник Daily News, чрез своите статии - наречени Писма от ада, запознава западната общественост с извършваните турски зверства спрямо българското население при потушаването на, а и след Априлското въстание през 1876 год.

Пламен издава и книга Освободителите на България, в която допълнително разкрива премълчавани или малко известни факти от времето на въстанието и последвалата Руско-турска война 1877-1878 год.


* Завършва Психология в Софийския университет Св. Климент Охридски, почетен доктор е по масови комуникации на IBC (International Biographical Centre) Cambridge, преподавател е по PR и реклама в Нов български университет.
Филмът е произведен с любезното съдействие на Американското посолство в България, Канцеларията на губернатора на Охайо - Тед Стриклънд, както и с голямата подкрепа на българската общност, живееща в Охайо.

Повече за неговите книги, филми и награди https://bg.wikipedia.org/wiki/Пламен_Петков

➤ Кой е Дженюариъс Алойшъс Макгахан ➤ Уилям Юърт Гладстоун и заслугите му към България
➤ Коя е Лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд  (Emily Anne Smythe, Viscountess Strangford) и заслугите ѝ към България

◤ ЮНДОЛА - ДЕВСТВЕНАТА ПРИРОДА МЕЖДУ РИЛА И РОДОПИТЕ

КАДРИ ОТ ДИВНАТА ЮНДОЛА4:50

Озвучени с Притури са планината на Стефка Съботинова
 и върховния аранжимент на The Motion Project, USA 2010 г.

Юндола е село в Южна България, община Велинград, Пазарджишка област. Името на местността за първи път срещаме в старобългарски текстове като „Ъндолъ”, с начална малка носовка -, долъ. и е от пра- български произход.

Разположено е на 1,400 м средна надморска височина между планините Рила и Родопите, и е на 16 км северозападно от Велинград - по шосето за Банско и Разлог.
Пътуването дотам с кола от Велинград трае само около половин час и пътят се вие по поречието на река Луковица. Няма да усетите как ще стигнете, тъй като околната природа ще ви плени с девствената си красота!

Местността Юндола е обширна седловинна поляна между Рила и Родопите, с приблизителни размери 3 на 1 км.  Естествен вододел е между р. Яденица (десен приток на р. Марица) и реките Луковица и Абланица, които са леви притоци на Чепинската река.

Юндола е планински курорт, известен в България с добре поддържани ски писти - оборудвани със ски-влекове. А оттам могат да бъдат предприети най-разнообразни туристически маршрути към Рила и Родопите.

Интересни обекти в околността са:  резерватите Рогачица и Валявиците в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортна база Белмекен.

[1] Източници: Rozali.com, en.Wikipedia, bg.Wikipedia, YouTube
[2] Плиоцен (на английски: Pliocene) е геоложка епоха, започнала преди 5.332 млн. години и завършила преди 2.588 млн. години. Още за тази древна епоха...
[3] Оверн (на френски Auvergne) e aдминистративен регион в южната част на Централна Франция, на чиято територия са разположени департаментите Алие, Кантал, От Лоар и Пюи дьо Дом - с главен град Клермон Феран.  Този район се характеризира с уникален вулканичен пейзаж - необикновени вулканични планини, заедно с потоци от лава и езера. Тук е имало археологически разкопки с цел изясняване на причините, довели до изчезването на мамутите.
[4] Диорама: Умален макет на реално съществуваща местност, исторически момент или сцена. Счита се за допустимо диорамата да изобразява и несъстоял се момент от епохи в миналото.
[5] Mammut borsoni (Zygolophodon) е изчезнал вид африкански, азиатски, северноамерикански и европейски мастодонт, който е живял през миоценската и плиоценската епохи.
Контакт с нас...